Nakon mnogo godina jeleni i košute ponovo jezde proplanicima Zlatibora

0
782
Jeleni-opet-po-šumama-Zlatibora /Foto RINA
Jedna od najlepših i najposećenijih srpskih planina od sada ima nove stanovnike

 

                                         Jeleni-opet-po-šumama-Zlatibora /Foto RINA
Na proplanke Zlatibora u okviru državnog projekta reintrodukcije divljači, pušteno je 10 jelena, pet košuta i četiri laneta. Projekat traje pet godina i u planu je da za to vreme na Zlatiboru bude nastanjeno ukupno 100 jedinki, prenosi agencija RINA.
– Jeleni, košute i mlade jedinke stigli su iz Bačkog Monoštora i lovišta „Kozara“. Ne postoji tačan podatak od kad jeleni ne nastanjuju Zlatibor, ali se radi o jako dugačkom periodu i sada je konačno jelenska divljač ponovo vraćena na područje gde je nekad davno živela. Osim Zlatibora, vraćeni su i na planine Tara, Zlatibor i okolinu Prijepolja“, rekao je za RINU, Milovan Knežević predsednik Lovačkog udruženja „Zlatibor“.
Pročitajte:Trebević uskoro dobija novu turističku atrakciju
Sve pristigle jedinke su detljano pregledane, a kad su stigle na Zlatibor smeštene su u prihvatilište gde će provesti određeni period prilagođavanja i karantina, zatim će biti puštene u prirodu.
                                   Na srpskoj planini nastanjeno 19 jedinki/ Foto RINA
– Prihvatilište je kompletno obnovljeno, prostire se na 18 hektara ograđene površine. Imaju sve potrebne uslove, hranu, vodu i neophodnu negu. Napravljene su hranilice za svaku vrstu hrane kao i pojilišta i solišta. Nakon adaptacije, biće pušteni na otvoreno područje lovišta Zlatbor“, kaže Knežević.
Pročitajte: Obnavlja se hotel Bić u starom delu Priboja…
Državni projekat reintrodukcijne jelena u Zpadnoj Srbiji sprovodi Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, a na području planine Zlatibor njime rukovodi Lovačko udruženje „Zlatibor“.
Izvor: RINA (GZS)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here