U Beč stiglo prvo zlato u Evropi

Izložba sa 330 predmeta posvećena najstarijem rudniku zlata u Evropi u kome je pronađen o najveće blago bronzanog doba, otvorena je 7. marta u Bečkom muzeju istorije umetnosti.

Reč je o rudniku otkrivenom pre nekoliko godina na brdu „Ada Tepe“ u današnjoj Bugarskoj. Trenutno se u saradnji sa Austrijskom akademijom nauka i uz pomoć najnovijih tehničkih analiza obavljaju istraživanja kojim bi se utvrdilo da li možda odavde potiče zlato od kojeg su pravljena legendarna blaga Troje ili mikenske grobnice.

Izložba je otvorena u saradnji sa Austrijskim arheološkim institutom, Bugarskom akademijom nauka (NAIM) i Institutom za orijentalnu i evropsku arheologiju Austrijske akademije nauka (OREA) a posetioci je mogu videti do 25. juna 2017. godine.

Prema informacijama Eurocomm-PR, preduzeća u sastavu Bečkog Holdinga, aktuelna naučna saznanja bila su polazna tačka za izložbu, koja se između ostalog bavi međuregionalnim trgovačkim kontaktima iz bronzanog doba i funkcijom zlata kao statusnog simbola elita.

-Virtuelna rekonstrukcija i pronalasci iz rudnika prikazuju svakodnevni život ljudi koji su ovde radili. U centru pažnje biće blago iz Valhitrana (Valchitran) teško oko 12,5 kg. Ono simboliše bogatstvo i tehničke sposobnosti tadašnjeg vremena. Kontinuitet značaja 3.500 godina starog bugarskog zlata biće predstavljeno sa remek-delima helenističke i rimske epohe, navode u Eurocomm-PR.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *