Vajar iz Ljubovije predstavio Srbiju u Egiptu

0
1500
Vajar Bojan Grujić iz Ljubovije predstavio Srbiju u Egiptu, Foto-TO-Ljubovija

Mladi umetnik, akademski vajar Bojan Grujić iz Ljubovije, predstavljao je Srbiju u Egiptu na Svetskom forumu mladih

Bojan je kao zvanični predstavnik Srbije učesvovao na simpozijumu skulpture „Memorijal Humanosti“ a u okviru većeg događaja „Svetski Forum Mladih 2018“. Zamisao Šoše Kamal, idejnog tvorca simpozijuma, je da se uradi 195 srca, svako od njih će predstavljati jednu zemlju. Ove godine na simpozijumu je učestvovalo 72 učesnika iz raznih zemalja – Španije, Jermenije, Rusije, Kine, Kosta Rike, SAD kao i mnogih drugih,, saopšteno je iz TO LJubovija.

72-učesnika-iz-raznih-zemalja-na-Simpozijumu-u-Egiptu-Foto-TO-Ljubovija

Cilj memorijalnog centra je da oživi čovečnost, izgubljenu u svim ovim tragičnim događajima. Centar je napravljen nadomak Šarm El Šeika, a pored stalne izložbe skulptura srca, memorijalni centar će koristi za diplomatske mirovne skupove, konferencije i predavanja.

Ovih dana, od 3. do 7. novembra, Šarm El Šeik je mesto gde se održavaju brojne diplomatske diskusije, seminari i radionice, na kojim prisustvuju mladi iz celog sveta, sa pratećim društvenim, naučnim i kulturnim događajima. U samom srcu memorijalnog centra, nalaze se skulpture postavljene na 72 mermerna stuba, na platou pokrivenim belim mermerom, sa zapanjujućim prizorom sinajskih planina u pozadini.

Svi učesnici su tokom tri nedelje radnog dela simpozijuma pravili srce, svako u svom materijalu i stilu, pa su tu bila geometrijska rešenja, anatomska, konceptualna, od materijala poput kamena, drveta, metala i bronze, pa sve do nekonvencionalnih kombinovanih tehnika.

Na simpozijumu Bernard Stimfler, učesnik iz Austrije je čak uradio srce napravljeno od hleba! Bojanova skulptura je napravljena od poliesterske smole sa komponentama i uređajima za masovnu digitalnu komunikaciju. Anatomski je oblikovano ali sa posebnim konceptom. Naziv rada je „Digitalne emocije“.

„Srce koje sam napravio od poliesterske smole je delimično prozirno, ono bledi, a ipak, u njegovoj unutrašnjosti, tragovi modernih uređaja se pojavljuju. To su delovi od iskorišćenih telefona, matičnih ploča, čipovi, žice i sl. Da li zbog ubrzanog razvoja tehnologije naši životi i osećanja postaju digitalni? Da li je viralno važnije od realnog? Ovaj rad otvara pitanja koja će generacije koje dolaze sve više susretati, dok će depresija i anksioznost biti sučeljeni dehumanizovanom viralnom društvu“, rekao je Grujić.

On navodi da njegova skulptura, kao i skulpture drugih učesnika postavljaju pitanja o čovečnosti i socijalizaciji koja je, prema njegovim rečima, ugrožena odsustvom komunikacije na direktnom nivou.

„Egipat je jedinstvena zemlja, za nas potpuno drugačiji svet, sastavljen od elemenata faraonske, afričke, grčko-rimske, koptske i arapske kulture. LJudi su posebno ljubazni iako veliki deo zemlje živi u siromaštvu, I pored toga, ulažu u umetnost i kulturu za koje i sami najbolje znaju da je, pored religije, noseći stub jedne nacije. Tokom festivala organizatori su nas obradovali poseti Kairu i velikim piramidama u Gizi i obilaskom muzeja egipatske kulture. Organizatori su bili prijatni, gostoljubivi i uložili veliki trud da sve bude na mestu“, rekao je Grujić.

Mladi vajar kaže da je počastvovan pozivom Egipatskog ambasadora da poseti ambasadu u Beogradu.

„Ambasador me je pozvao kako bi mu izneo svoja iskustva o ovom događaju koji je u Egiptu od nacionalnog značaja. Na primer, avioni su pokriveni natpisima „World Youth Forum“ tj. Svetski Forum Mladih, na kojem sam sa ponosom predstavio našu zemlju“, naveo je Grujić.

Bojan kaže da će nakon ovoga nastaviti sa svojim umetničko-diplomatskim radom i da planira da predstavlja Srbiju u Sloveniji, na festivalu Ledena Dežanela.

„Ove godine ću praviti dve skulpture koje će predstavljati zmajeve. Nakon toga takođe je u planu takmičenje u rezbarenju monumentalnih skulptura u ledu u Rusiji, kao i rezbarenje skulptura u snegu u dva zimska centra u Italijanskim Alpima. Ponos mi je da predstavljam tri boje našeg naroda, želim da svima pokažem i ispričam najlepše o svojoj zemlji, istoriji, narodu, a takođe i divnom Podrinjskom kraju i LJuboviji, koja ima uvek mesto u mom srcu, gde god da idem“, rekao je Grujić i dodao da mu porodica pruža veliku podršku.

„Najveću podršku imam od svoje porodice i supruge Helena, odakle crpim snagu i želju za radom i novim uspesima. Takođe veliku podršku imam od svojih sugrađana i kolega u školama gde predajem likovnu kulturu“, kazao je Grujić.

Izvor: Glas zapadne Srbije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here