Manifestacija „Muzeji za 10“

0
575
Galerija Milan Konjović u Somboru

Od 9. do 15. novembra muzeji širom Srbije besplatno otvaraju svoja vrata za posetioce, i to u okviru manifestacije „Muzeji za 10“.

Iako se ova manifestacija tradicionalno organizuje u maju, zbog epidemiološke situacije pomerena je za novembar. Broj posetilaca koji istovremeno mogu boraviti u izložbenom prostoru je ograničen. Ističemo da je publika u obavezi da nosi masku i održava međusobno rastojanje.

Galerija Milan Konjović u Somboru

Ustanova za kulturu Galerija “Milan Konjović“ iz Sombora učestvuje na dve izložbe. Jedna izložba je u Galeriji „Milan Konjović“ pod nazivom „Akademizam u Pragu“, autora Nebojše Vasića. Publika će imati priliku da vidi u postavci petnaest crteža posvećene prvom značajnijem korpusu Konjovićevih crteža. Odabir od petnaest crteža predstavlja tipične školske teme ( portrete, akt, figura), rađene u duhu akademizma.

Druga izložba je u prostorijama SANU Ogranka u Novom Sadu, pod nazivom „Likovi Milana Konjovića“. Ova izložba je podstaknuta knjigom akademika Mira Vuksanovića koja nosi naziv „Nasamo sa Milanom Konjovićem“, knjiga u kojoj je akademik opisao jednu čitavu galeriju likova koju je Konjović slikao.
Radno vreme Galerije biće uobičajeno od 08 do 19 časova radnim danom i vikendom od 09 do 13 časova.

                                   Ko je Milan Konjović?

Foto: www.konjovic.rs

Milan Konjović je rođen 1898. godine u Somboru. Još u srednjoj školi njegovi radovi su bili zapaženi. U Pragu upisuje Akademiju likovnih umetnosti, međutim nakon nekog vremena studije nastavlja samostalno. Boravio je u Beču, Minhenu, Berlinu, Drezdenu i Parizu. U Parizu učestvuje na izložbama Pariskih salona, gde postiže veliki uspeh. Nakon Pariza, vraća se u Sombor, gde se usmerava na slikanje rodnog kraja, pejsaža, ljudi i ambijenata.

Na početku Drugog svetskog rata pada u zarobljeništvo, što ga ne sprečava da bude i dalje aktivan kao umetnik. Nakon rata Konjović postaje slobodniji.

 Foto TO Vojvodine

Uradio je preko 600 crteža, akvarela, pastela, tapiserija, pozorišnih scenografija, skica za kostim, vitraža, mozaika, grafika. Učešće je uzeo na preko 300 samostalnih i 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Za redovnog člana Vojvođanske akademije nauka i umetnosti izabran je 1979. godine, za dopisnog člana Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti 1986. godine, a za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti 1992. godine. Slikar je dobitnik brojnih značajnih nagrada i priznanja. Umro je u jesen 1993. godine u rodnom Somboru.

Izvor: www.konjovic.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here