Na Božić, tradicionalno lomljenje česnice ispred Hrama Svetog Save

0
1179
Česnica Unije pekara Srbije

U organizaciji Unije pekara Srbije, danas, na Božić, na platou kod Hrama Svetog Save održano je  tradicionalno, 28. lomljenje česnice.

Božićno okupljanje u Hramu Svetog Save

Posle Božićne liturgije održane u kripti Hrama Svetog Save, lomljenju česnice prisustvovao je patrijarh Irinej. Lomljenju česnice prisustvovali su i princ Aleksandar Krađorđević i princeza Katarina, koji su pretodno bili na Božićnoj liturgiji.

Božić, najradosniji hrišćanski praznik, patrijarh je čestitao uz poruku da se mir i radost Božija usele u srca i duše vernika. Vernike je Tradicionalim pozdravom „Mir Božiji, Hristos se rodi“ pozdravio je prisutne, a oni uzvratili pozdravom „Vaistinu se rodi“.

Lomljenju česnica najviše su se obradovali najmlađi

Na platou su bile čak dve česice u kojima su ukupo bila 33 dukata, koji simbolizuju broj godina Isusa Hrista. Lomljenju česnica su, kao i do sada, najviše su se obradovali najmlađi koji su sa roditeljima došli na plato ispred Hrama Svetog Save.

Veću česnicu, čiji je obim 10 metara, pekari Unije pekara Srbije su pravili četiri dana. Njen prečnik je , prema rečima pekara, veći od 3,5 metra i bila je napravljena iz nekoliko velikih delova, sve ukupno nešto više od 5.000 komada (kuglica) u kojima je bio određeni broj zlatika (od ukupo 33).

 

Česnica Unije pekara Srbije

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica podsetio je da je prvo lomljenje česnice u organizaciji Unije pekara Srbije organizaovano 1991. godine ispred hotela Moskva, na Terazijama.

-Tada smo ubeđivali ljude da dođu da prelome česnicu, da potraže sreću. Trebalo je dosta energije da bi došli do ovoga do čega smo došli danas, a to je jedna prelepa manifestacija kojom pokušavamo da obradujemo naše najmlađe sugrađane i da vidimo ko će od njih imati više sreće od ostalih, rekao je Pralica novinarima.

 

Česnica Srpske pekarsko mlinske industrije ’’AS – Braća Stanković’’ iz Begaljice

Drugu česnicu napravili su zaposleni iz Srpske pekarsko mlinske industrije ’’AS – Braća Stanković’’ iz Begaljice. Kako nam je rekao Bojan Stojanović, česnica je napravljena iz jednog dela, jer njihova firma ima velike peći.

– Ovu česnicu smo šest kolega i ja noćas, uoči Božića pravili skoro šest sati. Težine je oko 180 kilograma i ima oko 2.500 komada. Povodom praznika, rođenja Isusa Hrista, s radošću ćemo je podeliti sa prisutnim građanima, rekao je za naš portal Bojan Stojanović, pekar u industriji ’’AS – Braća Stanković’’.

 

2.000 poklon paketa sa svojim proizvodima podelila je pekarska industrija ’’AS – Braća Stanković’’

Prema njegovim rečima, duže od 10 godina učestvuju u pripremi božićne česnice, ali nije mogao da nam otkrije koliko je dukata (od ukupno 33) bilo u njihovoj česnici. Stojanovićev poslodavac, industrija ’’AS – Braća Stanković’’, pored česnice, okupljenim građanima na platou ispred Hrama Svetog Save podelila je i 2.000 poklon paketa sa svojim proizvodima, a najmlađe su obradovali balonima.
I kad smo već kod dece, ona su danas imala najviše sreće u pronalaženju dukata u delovima česnice , a mi se nadamo da će im oni, kao što se veruje doneti sreću u životu.

Tekst i foto: Senka Lučić / JobsStatus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here