Izložba „Moje Braničevo“ – kroz fotografije meštana

0
1630

Fotografije su oduvek bile najbolji svedoci vremena. Ova činjenica bila je vodilja grupi entuzijasta da krenu u prikupljanje fotografija o životu u selu Braničevo u opštini Golubac, u 20. veku. Prikupljene fotografije, javnost će moći da vidi na Izložbi „Moje Braničevo“ koja će biti upriličena u seoskom Domu kulture 14. i 15. maja od 17 do 20 časova  u okviru tradicionalnog Majskog festivala folklora u Braničevu.

Pričom kroz fotografije, autorski tim teži da oživi duh Braničeva iz prohujalih vremena. Fotografije pripovedaju o načinu života i svakodnevnici meštana, običajima i promenama koje je 20. vek doneo selu.

– Izložba fotografija ima tri celine: život, razbribriga i mladost. Predstaviće život, bez nužnog isticanja ličnosti. Ipak, života nema bez ljudi tako da je život prikazan kroz pojedine meštane ili pažljivo odabrane događaje. Celokupno gledano, na fotografijama koje će biti izložene, svaka porodica u Braničevu može da se prepozna, kaže Jelena Petrović direktor Turističke organizacije Golubac.

Svaku od tri celine pratiće tekstualni deo, a sve priče su podjednako vredne. Posebno što su, kako smo saznali, fotografije prikupljane od meštana, iz njihove lične dokumentacije. Svaka fotografija nosi  određenu poruku iz životnog perioda vlasnika, njegove porodice. A svrha organizovanja izložbe ovog tipa, kako je najavljeno jeste da izazove suze.

– Nije važno da li su radosnice ili one zbog kojih zastaje knedla u grlu. Smatraćemo izložbu uspešnom ako sadašnje generacije Braničevaca vrati u detinjstvo, a mlade naraštaje upozna sa starim Braničevcima, vodilja je autorskog tima izložbe, Jelene Petrović, Zoran Mišića, Vladimira Petrovića i Aleksandra Bogdanovića.

Podrška za ovaj poduhvat stigla je od brojnih pojedinaca koji su uložili svoje znanje, vreme i veštine, a kroz pokrovitelstvo, podrška je stigla od Mesne zajednice Braničevo, Opštine Golubac i Turističke organizacije Golubac.

S.L.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here