Novak Đoković najplaćeniji teniser svih vremena

0
1873

Novak Đoković još nije najbolji teniser svih vremena, ne znamo da li će to ikada i biti, ali je već postao najplaćeniji.

Novak Đoković/ foto: M.B.Najbolji svetski sportista je proteklog vikenda u Majamiju značajno dogradio status teniskog velikana čija zvezda neprestano raste. Šestim trijumfom ne samo da se po broju pehara na ovom velikom takmičenju izjednačio sa legendarnim Andreom Agasijem, nego je i oborio dva veoma važna rekorda.

Prvi je već pomenut – Nole je na večnoj listi zarada pretekao Rodžera Federera za nekih 350 hiljada dolara stigavši do salda od 98.199.548 dolara. Uz napomenu da se ova cifra odnosi samo na turnirske premije, kao i da nagrade od sponzora još veće, jasno je da je Đoković od teniskih uspeha već inkasirao više od 200 miliona.

I drugi Novakov rekord iz Majamija je fenomenalan, takmičarski još važniji od finansijskog. Đoković je osvojio 28. titulu na mastersima 1.000, drugom najvažnijem turnirskom nivou belog sporta, ostavivši Rafaela Nadala, doskorašnjeg rekordera, na 27. Federer je zaostao na 24.

Zašto je ovaj drugi rekord bitniji od prvog iako oba govore o dominaciji srpskog asa? Zato što ima realne šanse za dugovečnost, dok su rekordi vezani za zaradu uvek osuđeni na kratkoročnost. Jednostavno, pojede ih inflacija i stalno povećavanje nagradnih fondova.

Nole će i narednih meseci često biti u situacijama da nadmaši brojne teniske legende i njihove istorijske uspehe, a to naročito važi za Rolan Garos koji je na programu za krajem maja.

Međutim, iako su zbog trijumfa u Majamiju, sada u prvom planu rekordi, Đoković je mnogo više od pukih brojki. Najbolji sportista planete za prošlu godinu, ali i najbolji sportista Srbije svih vremena, neverovatan je mozaik kvaliteta.

U njegovom portfoliju pobede dominiraju, ali greši onaj ko zbog fokusa na ovaj aspekat, previđa ostale kvalitete 28-godišnjeg Beograđanina.

Nole je i najkompletniji teniser svih vremena. Samo njemu, u širokoj lepezi velikih šampiona kroz vreme, gotovo je nemoguće naći slabu tačku. Svi najveći asovi belog sporta su imali bar neki minus u igri – osim Novaka. To i jeste razlog zašto tako dominira u eri još dvojice izuzetnih šampiona kao što su Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Nole je i veliki humanista. Njegova fondacija je uložila milione evra u razne programa pomoći deci u Srbiji, ali i okruženju. Gotovo da nema situacije koja zahteva pomoć ugroženima – kao što je bilo sa poplavama – a da Đoković nije uskočio.

Nole je i najbolji ambasador naše zemlje. Uvek i na svakom mestu ponosan na Srbiju, Đoković prenosi pozitivnu energiju gde god se pojavi, zahvaljujući njegovim pobedama ali još više njegovom ponašanju, slika o našoj domovini, dosta narušena raznim događajima iz devedesetih, drastično se menja.

Za ovih desetak godina koliko igra vrhunski tenis, Nole je na bolje znatno promenio sebe, ali i sliku o Srbiji u svetu. S obzirom da je njegova karijera sada u zenitu, sigurno je da će oba trenda trajati bar još nekoliko godina, na dobit i njegovu i naše zemlje.

JST: V.V./ Foto: M. B.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here