Šafran najskuplji začin na svetu

0
1432

Da li ste imali prilike da koristite ovaj začin?

Poznato je da je šafran najskuplji začin na svetu. Manje je poznato da se jedna od najkvalitetnijih sorti šafrana gaji u Grčkoj, u blizini mesta Kozani. Na skali kojom se obeležava jačina i kvalitet šafrana, šafran iz Kozanija je visoko iznad drugih. Grčki šafran se zove Krocos Kozanis i mala količina ovog začina može vašim jelima i slatkišima obogatiti ukus i izgled.

U radnjama zdrave hrane u Grčkoj možete kupiti šafran u malim pakovanjima, a videla sam da ga ima i na jednoj tezgi sa začinima na pijacama na Sitoniji. Cena po gramu se kreće od 3€ do 15€, a neki kažu da ima i skupljih.

Na fotografiji desno je 1g začina sa pijace u Nikitiju po ceni od 6,5€, slikano krajem septembra/Foto: A.Nikolić/. Ostale fotografije su iz Kozanija sa zvaničnog sajta.

Inače, ovaj začin se koristio još u Mesopotamiji, koristila ga je Kleopatra u kozmetičke svrhe, pominje se u Bibliji, a u srednjem veku je bio dostupan samo plemićkim porodicama.

Začin je skup jer je potrebno i do 150 000 cvetova samo za jedan kilogram začina, a za proizvodnju su potrebne velike površine obradivog zemljišta. Berači ručno odvajaju cvetove od tučka.

Šafran blagotvorno deluje na organizam i pomaže da se ublaže mnoge tegobe, a u toku su ispitivanja njegovog dejstva na kancer.

Da li ste imali prilike da koristite ovaj začin?

Izvor: Ана Николићza Live from Greece

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here