U planu rekonstrukcija hotela na Vlasinskom jezeru u opštini Surdulica

0
577
Hotel kupio investitor iz Katra pa otišao / Foto Turistička organizacija Surdulice
Planom je obuhvaćen manji deo naselja Vlasina Rid, nedaleko od jezera
        Hotel kupio investitor iz Katra pa otišao / Foto Turistička organizacija Surdulice
Rekonstrukcija i dogradnja hotela “Vlasina”, izgradnja novih kuća za odmor, kao i izgradnja velnes, spa centra i sportskih terena, radiće se u naselju pored Vlasinskog jezera, piše na sajtu Opštine Surdulica, koja je stavila na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije. Kako piše, potencijali prostora, zatečeni turistički sadržaji i sve veći pritisak za izgradnju turističkih i komercijalnih sadržaja kvalifikuju pojedine lokalitete na tom području za zaštitu prirodnih vrednosti i za njihovo uređenje u skladu sa posebnom namenom.
Planom je obuhvaćen manji deo naselja Vlasina Rid, nedaleko od jezera.
– Kompleks hotela “Vlasina” formiran je nakon izgradnje jezera, kao vila Vlade FNRJ, a veoma brzo adaptirana u hotel. Zajedno sa svojim prirodnim okruženjem (Vlasinskim jezerom, samoniklim brezovim šumama) i izgrađenim kućama za odmor u njegovoj zaleđini, na padini prema jezeru pruža izuzetnu sliku pejzaža i centralni motiv ovog prostora koji treba da bude jedan od prioriteta u turističkoj ponudi Vlasine. U naselju se nalazi veliki broj privatnih kuća namenjenih odmoru, navode iz Opštine.
Prostor oko hotela “Vlasina” je dobio prioritet zbog toga što je do njega najlakše doći iz pravca Surdulice i Crne Trave, a predviđeno je proširenje smeštajnih kapaciteta, kao i izgradnja velnes, spa centra i sportskih terena, koji bi upotpunili turističku ponudu.
Smeštajni kapaciteti treba da budu u skladu sa kategorijom turističkog objekta istovremeno sa obezbeđenjem uređivanja prostora i sadržaja u funkciji turizma, pre svega sportsko-rekreativnih terena, posebno za male sportove, tenis, košarka, rukomet, bazeni, kako u otvorenim, tako i zatvorenim objektima. Planirani su i prostori za dečija igrališta, piše u planu.
Planirano je i proširenje vikend naselja gde se nalaze kuće za odmor, kao i osavremenjavanje opreme vikendica kako bi i postojeći objekti mogli da se uključe u turističku ponudu.
Specifičnu morfološku strukturu područja – postojanje dubokih predolina na pravicima potoka koji se ulivaju u jezero, treba iskoristiti za uređivanje rekreativnih terena za male sportove. Uspostavljanje kontinualne mreže rekreativnih prostora na celokupnom prostoru Plana formiranjem različitih vrsta rekreativnih putanja (šetne, trim, biciklističke, edukativne putanje, itd.), piše u planu.
Kako se navodi, šumsko zemljište će biti uređeno u vidu park – šuma, opremljeno mobilijarima, sa sportskim i rekreativnim sadržajima.
Javni uvid u plan trajaće do 29. marta, piše na sajtu Opštine Surdulica.
Podsetimo, Hotele “Vilin lug” u Crnoj Travi i “Srbija” u Surdulici, kao i “Vlasina” i “Promaja” na Vlasinskom jezeru kupio je katarski investitor Ali Abdula Ms Al-Macki 2016. godine za oko milion evra, a još toliko je uloženo u akcije i obnovu i hoteli su počeli dobro da rade.
Kako je tada za Južne vesti rekao nekadašnji partner iz Vlasotinca Goran Anđelković, iako je poslovanje išlo uzlaznom putanjom investitor iz Katra nije bio zadovoljan pa je otišao, nakon čega se i on povukao iz posla.
Da je odlazak investitora bio neočekivan, ali da problem nije u nadležnosti lokalne samouprave, rekao je i tadašnji predsednik lokalnog parlamenta u Surdulici i narodni poslanik Novica Tončev.

Izvor: M.D / Južne vesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here