Svetske hard enduro zvezde stižu na Taru

0
1910

Treće po redu najmasovnije hard enduro takmičenje u Srbiji – Xross trka biće održana od 10. do 12. juna na Tari.

Official poster Xross 2016

Uvertira za ovu trku održaće se u sredu 8. juna u jedinstvenoj hard enduro školi koju će održati jedan od najboljih hard enduro vozača na svetu, Novozelanđanin Kris Birč. Enduro škola biće održana na poligonu offroad centra NOMAD na Bubanj potoku. Druženje, uz učešće 10 vozača iz Srbije i regiona počinje u 9 sati i planirano je da traje trajaće šest sati.

Enduro školu sa Krisom Birčom organizuju Xross tim i Red Bull Srbija, u susret trećoj Xross trci koja će od 10. do 12. juna biti održana na Tari. Birč koji važi za jednog od najspretnijih, najizdržljivijih i najhrabrijih vozača na svetu, ove godine takmičiće se na Tari. Za one koji slabije poznaju ovaj adrenalinski sport, u  njegovoj impresivnoj biografiji stoji da je aktuelni osmostruki enduro šampion Novog Zelanda, tri puta je pobeđivao na trci Roof of Africa i čak sedam puta bio na podijumu Red Bull Romaniacs trke, 2010. godine kao pobednik.

Photo Predrag Vuckovic

Trka, kakva će biti organizovana na Tari, u svetu je jedinstvena zbog toga što okuplja sve vrste enduro i hard enduro motora, a zbog velikog interesovanja ove godine trajaće tri dana i biće podeljena na Xross Challenge – za enduro i hard enduro vozače i Xross Trophy – za vozače dual-sport motora.

O interesovanju za ovaj događaj, najbolje govori podatak da se do sada prijavilo 172 takmičara iz 10 zemalja, a među njima je i Novozelanđanin Kris Birč enduro zvezda i vozač pod čijim su točkovima ostale najveće hard enduro trke na svetu. Pored njega tu su još Ben Hemingvej, Filip Bertl, Miha Špindler i drugi.

Photo Predrag Vuckovic

Prvog dana takmičenja, pred vozačima će biti poligon sa preprekama, dok ih drugog i trećeg dana očekuju trase od 90 kilometara, odnoso 40 kilometara, koje su pune prepreka kao što su stenoviti predeli, potoci, vertikalne uzbrdice i litice koji će ih ozbiljno namučiti i testirati njihovu sposobnosti i izdržljivost na dva točka.

Photo Predrag Vuckovic

Iako je ideja o Xross takmičenju nastala još davne 2007. godine, prva Xross trka organizovana je tek 2014. godine na najvećoj srpskoj planini Kopaoniku, gde je tokom dva dana svoje sposobnosti testiralo 150 vozača motora iz zemlje i inostranstva. Nakon tako velikog odaziva bilo je jasno da je hard enduro ušao u Srbiju na velika vrata i da će Xross trka imati budućnost. Već naredne, 2015. godine ova trka preseljena je na Taru, najlepšu, ali i reljefno najsuroviju srpsku planinu. Tokom dvodnevne manifestacije na Kaluđerskim barama svoju izdržljivost testiralo je 200 takmičara iz celog sveta. Veliki odaziv vozača učinio je Xross ne samo najtežom, već i najmasovnijom moto trkom u našoj zemlji, koja će ove godine ponovo pomeriti granice.

Photo Predrag Vuckovic

Hard enduro je relativno nov ekstremni sport u kome se vozači dvotočkaša takmiče na off-road terenima u prirodi. Ime sporta dovoljno govori o tome koliko je surov, pa se neretko dešava da takmičari pomažu jedni drugima u toku same trke ili im pak pomaže publika.

Izvor: Xross tim / Foto: Predrag Vučković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here