Trebinje – grad sunca, kamena i platana

0
2603

Dovoljno je bilo da lepa Anđelka prošeta kroz Trebinje, pa da ova mala, ali gospodstvena Dučićeva varoš na Trebišnjici pobudi interesovanje turista, željnih da i sami dožive deo lepote viđene u seriji Ranjeni orao.

Zbog toga je, prema podacima lokalne turističke organizacije, svaka naredna turistička sezona, između ostalog, na neki način donosila nove rekorde. Naravno, brojni su i drugi značajni razlozi zbog kojih turisti sa svih strana dolaze, jer su samo mesto i čitava okolina moglo bi se reći turistički i duhovni centar Hercegovine.

Trebinje je grad sa bogatim kulturno istorijskim nasleđem, ustvari grad muzej, za koji još kažu da je grad sunca i kamena. Gorostasni platani dominiraju centrom grada karakterističnom po mediteranskom stilu i u njihovoj hladovini tokom letnjih vrelina utočište pronalaze brojni turisti. Foto: Senka Lučić
Trebinje je grad sa bogatim kulturno istorijskim nasleđem, ustvari grad muzej, za koji još kažu da je grad sunca i kamena. Gorostasni platani dominiraju centrom grada karakterističnom po mediteranskom stilu i u njihovoj hladovini tokom letnjih vrelina utočište pronalaze brojni turisti. / Foto: Senka Lučić

Dučićeva ulica u samom centru sa spomenikom trebinjskog pesnika i ambasadora, katoličkom katedralom iz 19. veka, prvim spomenikom Njegošu, živopisnom pijacom sa spomenikom iz Prvog svetskog rata, samo su deo slike trebinjske.

U prelepom parku u neposrednoj blizini je pravoslavna crkva, a u blizini Dom kulture, fontane i još što šta što na prvu privlači pažnju turista./ Foto: Senka Lučić
U prelepom parku u neposrednoj blizini je pravoslavna crkva, a u blizini Dom kulture, fontane i još što šta što na prvu privlači pažnju turista./ Foto: Senka Lučić

U Turističkoj organizaciji Trebinja kažu da mnogobrojni domaći i strani turisti posećuju i zaostavštinu iz turskog perioda, kao što su kameni Arslaganića (Perovića) most, Osman-pašina džamija i Stari grad – Kastel iz 18. veka koji krasi desnu obalu Trebišnjice. U Starom gradu načičkani su ugostiteljski objekti, butici, suvenirnice… Posebnu pažnju u ovom delu privlači najveće zdanje, nekadašnja austrijska kasarna, danas Muzej Hercegovine sa postavkom etno kuće, karakterističnog naziva vatrenjača.
Najlepši panoramski pogled i potpuna slika grada pod Leotarom je sa brda Crkvina gde posebnom lepotom pleni kompleks Hercegovačke Gračanice, sagrađen po želji Jovana Dućića, gde su, opet po poslednjoj želji pesnika, 2000. godine iz Amerike preneseni njegovi posmrtni ostaci.
Izmaknemo li se malo iz grada, dočekaće nas brojni tragovi i spomenici kulturno-istorijske baštine, manastiri eparhije Zahumsko-hercegovačke: Tvrdoš, Duži, Dobrićevo, Petro-Pavlov, Zavala često zastupljeni u organizovanim pokloničkim putovanjima. U podrumima srednjevekovnog manastira Tvrdoš nastaje i čuva se nadaleko poznato tvrdoško vino.
Hercegovačka etno sela poput Uvjeće i Cerovca, kao i brojna trebinjska izletišta, mesta su koja mogu biti interesantna ukoliko se u ovom kraju boravi duže. Domaćini kažu da se čuveni dolapi za navodnjavanje mogu videti na Studencu, dok je Lastva idealno mesto za bavljenje ribolovom i razgledanje jezera. U Jazini turiste očekuje atraktivna lokacija za kupanje na jednom od slapova reke Sušice. Tu su i stari mlinovi, a u selu Vučija – rimski most. Nedaleko je i srednjevekovni grad, stari grad Klobuk iz devetog veka, opasan i okružen vrletima Hercegovine i Crne Gore.
               Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški
U okolini Trebinja, u Popovom polju (na putu Trebinje – Ljubinje) u selu Mrkonjiću, 28. decembra 1610. godine od pobožnih roditelja Petra i Anastasije Jovanović rođen je dečak koji je na krštenju dobio ime Stojan. Prvu knjigu učio je u manastiru Zavali, a u manastiru Tvrdošu se zamonašio, dobivši ime Vasilije. Posle boravka u Svetoj Gori, u Pećkoj patrijaršiji je rukopoložen u čin episkopa. Kao episkop je najpre boravio u Tvrdošu, a kasnije prelazi u Ostrog. Upokojio se 29. aprila 1671. godine i od tada put Ostroga hode vernici, kako bi se pomolili kraj njegovih celebnih moštiju, gde se i dan danas dešavaju brojna čuda i isceljenja.

Senka Lučić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here