Velux krovni balkoni za nove vidike

0
7093

Kada su se pre tri, četiri godine na Sajmu građevine prvi put predstavljeni modeli Velux „cabrio” balkona oduševljenju naroda koji je već u svojim domovima sa kosinama imao standardne krovne prozore nije bilo kraja.

VELUX cabrio balkoni

Iako smo već tada u ovoj oblasti, uostalom kao i u svemu ostalom, kasnili za svetskim tržištem nekih deset i više godina, pored kupaca novi Velux modeli postali su pravi izazov i za majstore koji se bave njihovom ugradnjom. Ovo nam potvrđuje Branko Mitrović preporučeni monter Velux-ovih proizvoda. Razlog za kašnjenjem za svetom Mitrović povezuje sa platežnom moći građana.  Ističe i da je interesovanje kupaca iz godine u godinu sve veće. Osim u Beogradu, on sa svojim kolegama monterima sve češće zbog ugradnje putuje širom Srbije.

VELUX cabrio balkon

Mitrović ističe da „cabrio” balkoni donose više svetlosti u domove i korisnicima otvaraju nove vidike. Pri tom se u samoj unutrašnjosti stambene jedinice ništa ne menja po pitanju umanjenja korisne površine. Važna informacija je i da se ne može postavljati bilo koju kosinu, već samo na one gde kosina ide na nulu, odnosno počinje od samog poda.

VELUX cabrio balkon

– Pomenuti model krovnog balkona izrađuje se u standardnoj visini od 252 centimetra, i dve opcije širine, od 94 i 118 centimetara. Montaža je veoma zahtevna i u principu dva montera to uspešno obave za nekoliko sati po otvoru, pod uslovom da je razmak rogova (krovnih) odgovarajući. Ovo posebno ističem jer se kod nas godinama unazad rogovi za krovnu konstrukciju postavljaju na razmaku od 70 ili 80, a za ugradnju „cabrio” balkona širine 94 centimetra potrebno je da razmak između rogova bude minimum jedan metar, odnosno 120 za model širine 118 centimetara, kaže Mitrović.

VELUX cabrio balkoni

Staklena površina podeljena je u dve celine. Gornji (duži deo) otvara se kao standardni krovni prozor i na neki nači predstavlja nastrešnicu modernog krovnog balkona. Donji deo otvara na spoljnu stranu i fiksira se uz pomoć nosača (sastavni deo prozorske konstrukcije) čijim se povlačenjem na spoljnu stranu, sa obe strane donjeg prozorskog dela formira zaštitna ograda.

By JST

Foto. V. A.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here