„ZLATNE RUKE“ u Sokobanji

0
1291

Manifestacija „ZLATNE RUKE“, 34. po redu, održaće se u četvrtak, 14. jula 2016. godine, na mermernom šetalištu u Sokobanji.

Zlatne ruke Sokobanja 2016

Manifestacija počinje u 10:00 sati i podrazumeva takmičenje u pripremanju starih, gotovo zaboravljenih jela, veštinama starih zanata i narodnim rukotvorinama. Izložbeni deo biće organizovan u sali stare škole u centru Sokobanje. Manifestacija je naročito privlačna posetiocima iz velikih urbanih sredina, koji žele da vide i dožive tradicionalne običaje i nematerijalno kulturno nasleđe, koji postaju prava retkost u današnjem modernom svetu. Svake godine prijavi se preko 100 učesnika iz cele Srbije, a manifestaciju poseti više od 5.000 turista i meštana. Učesnici će se takmičiti u dve kategorije za sledeća priznanja:

1. Priprema starih jela, i

2. Domaća radinost i stari zanati:
-najočuvaniji i najoriginalniji eksponat,
-korišćenje etno motiva na savremenim upotrebnim predmetima,
-najbolji vez,
-ručni rad rađen u toku manifestacije,
-očuvanje tradicije starih zanata.

Prema najavama Organizacije za turizam i kulturu Sokobanje, stručni žiri ovogodišnje manifestacije činiće Saša Mišić, profesionalni kuvar, Dr. Olgica Miljković iz Turističkae organizacijae Srbije i Danijelka Radovanović, ‎konzervator savetnik u Etnografski muzej u Beogradu.

Tokom manifestacije svi posetioci mogu od ljubaznih učesnica dobiti savete o pripremi nekog tradicionalnog jela, a mogu i degustirati izložene specijalitete.

Izvor: http://www.otks.org.rs/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here